facchinelliS laskavým svolením Marco Facchinelliho a Trentino Trail Running jsme před časem uvedli na našich stránkách prvních pět dílů jeho rad běžcům. Nyní s odstupem přinášíme další praktickou radu od tohoto výborného skyběžce a fyzioterapeuta.

Cílem tohoto krátkého článku je poskytnout jednoduché cvičení pro ty, kteří jsou nuceni k sedavému zaměstnání v kanceláři a většinu dne stráví za stolem. Možná to není váš případ, ale často se stává, že to, co cítíte jako bolest s vyzařováním do hýždí nebo zadního stehna, není způsobeno, jak se často mylně domníváte, stlačením sedacího nervu, ale stále častěji i napětím z facet kloubů v dolní části zad nebo svalového napětí a fasciálních omezení ve svalech, které jsou součástí stabilizačních svalových skupin. Jejich hlavní funkcí je v podstatě stabilizace pánve nad hruškovitým svalem (muscle piriformis). Může to být i případ, že sportovec cítí toto svalové napětí / bolest, pokud sedí ve statické poloze, ale stav se zlepšuje vestoje a při chůzi. Může ale docházet k snadnější únavě kolenních flexorů (hamstringy) během zátěže, pocitu celkové únavy, nebo pocitu jako kdyby se blížily křeče. Dokonce mohou vzniknout stavy způsobující bolestivé ochromení znemožňující další pokračování aktivity.

facchinelli_cviceni_zadek

Chcete-li provést cvičení, které lze bez větších problémů opakovat i ve vaší práci u stolu, počítače, položte jednu nohy křížem přes koleno druhé a zkuste tlačit koleno horní nohy dolů do pokud možno rovnoběžné polohy se zemí. Zároveň dbejte na udržení vzpřímené polohy trupu zvláště v bederní oblasti a snažte se vypnout břicho vpřed. V této poloze vydržte 1-2 minuty.