rondalogoV El Periòdic d’Andorra vyšel zajímavý článek s poznámkami hlavních pořadatelů Andorra Ultra Trail Valnord (AUTV). Dal jsem si trochu práce a něco málo dopočítal.

Pořadatelé seriálu závodů mají názor, že celkový počet závodníků na všech tratích by neměl přesáhnout 2500. Přeci jen centrum závodu, kterým je Ordino je malé horské městečko, v našich podmínkách spíše větší vesnice a oni chtějí zachovat rozumné proporce. Pokud by tento strop chtěli zvýšit, muselo by se změnit skoro vše a to zatím pořadatelský tým nemá v zájmu.

Mapa tratě Ronda del Cims

Mapa tratě Ronda del Cims

Zajímavé jsou informace k počtu registrovaných účastníků z jednotlivých zemí.

V roce 2013 bylo ve startovním poli všech závodů rekordní množství 168 závodníků z jiných zemí než Andorry, Španělska a Francie. Letos ještě před naplněním kapacity všech závodů to je k 25.2.2014 nový rekord 191. Znamená to jasné zvyšování popularity těchto závodů i u závodníků ze vzdálených destinací. A Česko je v tomto množství zastoupeno více než důstojně. Zatím je k dnešnímu dni do závodů AUTV registrováno 13 závodníků a závodnic z Česka.

Profil Ronda desl Cims

Profil Ronda desl Cims

Ještě lepší situace poměru zastoupení naší země je v registracích do hlavního rávodu Ronda dels Cims, kde je vyprodán celý limit 350 míst.

Česko má druhou nejpočetnější výpravu kromě domácí Andorry nebo sousedních států (Francie, Španělsko) a figuruje hned za jednou z velmocí skyrunningu a horských ultra trailů Itálií.

Země (mimo Andorra, Francie, Španělsko)

Počet registrovaných na Ronda dels Cims

Itálie

21

Česko

12

Německo

9

USA

6

Japonsko

6

Belgie

6

Portugalsko

6

Velká Británie

4

Švýcarsko

2

Polsko

2

Kanada

2

Peru

2

Ukrajina

1

Švédsko

1

Norsko

1

Holandsko

1

Israel

1

Dánsko

1

Irsko

1

Austrálie

1

Gabun

1

A kdo tedy bude na závodech AUTV za Česko startovat ?

Ronda dels Cims: Jan Bartas, Martin Fojtík, Kristýna Hájková, Petr Hrubý, Petr Míl, Martina Němečková, Pavel Paloncý, Pavlína Procházková, Martin Stárek, Samuel Straka, Jan Suchomel, Monika Vavrochová.

Vítězství na trati Celestrail bude obhajovat Michaela Mertová.

Na jiných tratích než je ta nejdelší Ronda dels Cims je stále ještě omezené množství startovních pozic k dispozici. A rozhodně to nejsou tratě, které by postrádaly zajímavost, obtížnost, krásu.

Stále ještě se můžete přihlásit na:

Marató dels Cims – 42,5km/3000m (nová trať, která přebíhá nejvyšší horu nad Ordino Pico del Casamanya stoupáním se sklonem 21% a celkem se překonávají tři vrcholy přes 2700m)

Celestrail – 83km/5000m

Mític – 112km/9700m

nebo váš doprovod může absolvovat Solidaritrail 10km/750m.