MMT100MpiccoloV italském městečku Vivaro bude 3.října 2014 v 18:00 odstartován 4. ročník ultra trailu Magredi Mountain Trail 100 mile. Závod, který byl mou první stomílovkou bude letos pořádán i jako mistrovství Itálie v long ultra trail.

MMT100_2014_mapaZávodníky čeká 161 km 7000 m převýšení na trati, která ukáže jedny z nejkrásnějších scenérií v oblasti Friuli Venezia Giulia. Budete probíhat v oblasti Magredi vyschlými koryty řek Cellina a Meduna, částí Dolomiti Friuliana údolím Pordenone. Závod se vyznačuje velkou rozmanitostí terénu a prostředí s šotolinovými cestami, kamením, travnatými cestami a skalnatými stoupáními a klesáními, probíháním městeček a historických vesnic, tunelů pod horami.

MMT100_2014_profilTím, že převýšení není až tak extrémní, jako na jiných stomílovkách v Alpách nebo Pyrenejích, je tento závod dobře zvládnutelný i pro ty, kdo s takovouto distancí teprve začínají.

Výborné zajištění s 16 občerstvovačkami na trati, kdy největší vzdálenost mezi nimi je 12,8km a perfektní značení tratě je již u tohoto závodu samozřejmostí. Tři velké Life Base, kam si můžete nechat poslat své věci také přispějí k značnému komfortu závodníků. A kde se vám stane, že vás na třetí Life Base přivítá a bude vám podávat občerstvení taková legenda ultraběhu jakou je Ivan Cudin.

MaxBello+IvanCudin

Startovné je v porovnání s podobnými závody jinde také velmi rozumné a v počátku registrace od 1.3. do 31.3. stojí 80 Euro (později 95Euro). Limit účastníků je poměrně nízký (pouze 200) a dá se předpokládat, že bude vyprodáno i vzhledem k tomu, že se bude jednat o italský šampionát.

Příznivci drsných překvapení jistě přivítají vložení úseku převyšujícího parametry závodu Vertical Kilometer, kdy po 96.km překonáte na čtyřech kilometrech převýšení 1100m.

Na to vše budete mít limit 45 hodin a ten je splnitelný poměrně dobře i s rezervou.

Ti, kdo by to stihli pod 24 hodin, získají tuto sponu.

MMT100_spona24h

Po registraci byste měli pořadateli odeslat potvrzení o zdravotní způsobilosti k závodu a v minulých letech se prokazovalo i uběhnutí nějakého závodu nad 100km v horzkém prostředí.

Samozřejmostí je zde povinná výbava, podobně jako na jiných horských ultra trailech. Závod probíhá v říjnu a přesto, že v této oblasti je v této době ještě poměrně příznivé počasí, zažil jsem zde již lijáky nebo noční teploty pod bodem mrazu.

Povinně tedy musíte mít následující:

  • izolační termo fólie

  • nepromokavá bunda navržená tak, aby odolala špatným povětrnostním podmínkám, ve vysoké nadmořské výšce

  • rezervní jídlo a vodu (min. 1,5l)

  • dvě svítilny s náhradními bateriemi

  • píšťalka

  • nabitý telefon

  • nádoba na pití na občerstvení (na některých se nedávají kelímky)

  • elastické obinadlo

Pořadatelům se daří získávat dobré partnery a sponzory a tak se dá předpokládat, že i startovní balíček nebo cílová odměna budou pro všechny zajímavé minimálně stejně, jako tomu bylo v předchozích ročnících.

Letos jsem předběžně zaznamenal od závodníků z Česka zvýšený zájem o tento závod a to mě těší. Věřím tedy, že se výprava z Česka letos stane největší zahraniční a že si to všichni výborně užijete.

Nařiďte si tedy na svých počítačích, smartphonech, tabletech upozornění na sobotu 1.3.2014 ráno a hlavně s registrací nezaváhejte. Věřte mi, bude plno.

Velmi pěkný a podrobný Roadbook ke stažení

Honza Bartas o MMT100

Já o prvním ročníku

Pozvánka na MMT100 pro 3. ročník