ToputvajpgTento rok se bude v katalánské části španělské strany Pyrenejí konat první ročník asi hodně zajímavého Ultra SkyMarathonu UTVA – Ultra Trail Valls d’Aneu. A je to zajímavá výzva pro ty, kdo se o týden dříve zúčastní některého závodu v rámci Andorra Ultra Trail, například Ronda dels Cims a měli by snad málo.

Co tedy závodníky na tomto prvním ročníku čeká.

Délka tratě: 92,3 km
Pozitivní převýšení: 7344 m
Počet občerstvení: 4 s velkým jídlem, 5 s malým občerstvením a pitím, 1 pouze s pitím

Mapa utva

Start: Esterri Àneu, v sobotu 19.července 2014 v 06:00

Předpokládaný doběh prvního v cíli v sobotu v 18:00

Limit pro dokončení neděle 9:00

Limit účastníků 350 běžců

Registrace: www.inscripcions.cat

Od 1. února do 30. dubna € 70
Od 1. května do 30. června € 80
Od 1. července do 13. července € 90

Podmínky zrušení registrace
a) do 31. května. Vr
áceno 75% z registračního poplatku.
b) od 1. do 30. června. Vr
áceno 50% z registračního poplatku.
c)
Po 1. červenci Zrušení nebudou akceptována.

 

Start závodu je v městečku Esterri Àneu asi 15km vzdušnou čarou západně od hranice Andorry.

Trať závodu tvoří jeden velký okruh, skutečně nádhernou krajinou s velmi těžkým profilem a technickým charakterem trati.

perfil-utva2014

Hned v první části závodu (do 22.km) potkají závodníky úseky tratě s až 45% stoupáním.

A ani dále to nebude žádná procházka a čekají vás stoupání se sklonem až 50%. V dalším průběhu závodu, ještě před polovinou tratě zdoláte vložený více než Vertical Kilometer, když na vzdálenosti asi 5km překonáte převýšení 1150m. Další legrace vás čeká v podobě dvoukilometrového stoupání s pozitivním ziskem 500m a dosažení nejvyššího bodu tratě 2759m.

Ve třetí čtvrtině závodníky čekají spíše seběhy, ale zato s velmi těžkými technickými pasážemi a za odměnu se budete kochat nádhernými výhledy a horami kolem sebe. Vstoupíte rovněž do Parc Natural de l’Alt Pirineu.

V poslední části závodu překonáte na něco kolem třiceti kilometrech +2132m a -2376m. To vše opět v horském a těžkém terénu. Navíc většina závodníků zde již minimálně určitou část půjde potmě. Ti, kdo to sem stihnou za světla budou za svou rychlost odměněni úžasnými přírodními scenériemi.

UTVAControlPas

Přesto, že se jedná o první ročník, nepochybuji o tom, že závod bude mít výbornou organizaci. Pořadatel zde již v minulých letech pořádal závody na kratších tratích 44km a 20km. Ty mají letos pátý respektive 6. ročník.

Registrace začala již 1.2.2014 a pokud někdo máte chuť si tento zážitek dopřát, neváhejte. Nejen že s časem startovné roste, ale může být vyprodáno dříve, než se jeden naděje.