Garmin-GPSmap62scPo loňské zkušenosti z Pražské stovky (P100), kdy jsem především kvůli bloudění na trase závod na 90. km vzdala, jsem se letos rozhodla využít nabídku společnosti Garmin a zapůjčit si na 145km dlouhou trasu navigaci. Moje předchozí zkušenosti s použitím navigace v terénu byly minimální, navíc jsem žena a rozhodně ne technický typ – měla jsem tedy trochu obavy, jak se s navigací skamarádíme.

Součástí balení je kromě navigace a karabiny na zavěšení také instalační CD map TOPO Czech PRO 2012. Instalaci map jsem s drobnými obtížemi během jednoho večera zvládla, ovládání samotného přístroje bylo proti tomu opravdu intuitivní.

GarminGPSmap62scDSCN3850

Před samotným závodem jsem navigaci Garmin GPSMAP 62sc několikrát testovala na kratších (10km) výbězích v Krčském lese.

Citlivost GPS

Přístroj mě velmi mile překvapil precizní citlivostí GPS. Během několika málo sekund se vždy zobrazila mapa s kurzorem ukazujícím přesnou polohu. Pouze displej se mi zdá trochu nepřehledný – 2,6 palců veliký, barevný, nicméně pro dobrou orientaci v terénu je nutno neustále přibližovat (např. 2 cesty vedoucí 50m od sebe při běžném režimu nezaznamenáte. Nutné je vypnout funkci elektronického kompasu. Pokud tak neuděláte, střelka kompasu bude při každém zastavení zmateně ukazovat na všechny možné světové strany, jen ne tam, kam zrovna běžíte. Toto jsem vypátrala až v průběhu závodu. Při chůzi či běhu ukazuje a drží střelka přesný směr). Velmi oceňuji možnost zkontrolovat si během závodu průměrnou rychlost, uběhnutou vzdálenost a zároveň se podívat na výškový profil trati.

Výdrž

Baterie AA používám pouze do kuchyňských hodin a všechny ostatní přístroje mám na mikrotužkové nebo knoflíkové baterie. Nekupovala jsem si tedy pro účely testování nabíjecí baterie AA (možná by mi byly splnily lepší službu, kdo ví). Už při testování v Krčském lese mě překvapila velmi krátká výdrž baterií – cca 2hodiny (měla jsem zakoupené ale obyčejné nealkalické, nepřikládala jsem tomu význam). Pro trať P100 jsem proto zvolila baterie AA Duracell ULTRA se „zaručeně“ dlouhou výdrží – zakoupila jsem jich pro jistotu 5 párů. Nicméně jsem nečekala, že bych je využila všechny. Podsvícení displeje jsem ztlumila asi na 50% a nastavila časovač na 30s – v noci, kdy závod startoval a kdy orientace není nejlepší, mám raději jistotu, že vidím, kudy běžím. Navigaci jsem měla umístěnou v kapse u bundy – výrobce sice dodává praktickou karabinu, nemám ale ráda, když se mi cosi houpá na batohu. Často jsem navigaci používala, přibližovala trasu, oddalovala – určitě 10x do hodiny. Byla zima, což zřejmě k výdrži baterií nepřispělo. První pár AA Duracell ULTRA vydržel pouze cca 3hodiny. Věděla jsem, že další část trasy již musím baterie šetřit více. Nastavila jsem tedy speciální „šetřící režim“. Podsvícení displeje jsem ztlumila na minimum a přístroj jsem používala minimálně ze strachu, aby za další 3 hodiny opět „neumřel“. Používala jsem proto navigaci jen při nejistém značení (cca 1x-2x do hodiny) – takto nabitý GPSMAP 62sc vydržel v plném chodu cca 10hodin. Přes den jsem podsvícení displeje vypnula úplně, výdrž se posunula na 14hod. Protože jsem šnek a dobrat se do cíle P100 mi trvalo celé 2 noci, měla jsem obavy, jestli mi 5párů alkalických baterií bude stačit. Druhá noc byla velmi napínavá – vydrží mi poslední pár baterií či nevydrží? Vydržel…až téměř na 143. km a ten kousek trasy už jsem došla bez navigace. Bohužel nedošlo k uložení všech částí projité trasy, asi právě proto, že několikrát po zahlášení displeje „low battery“ přístroj usnul zimním spánkem dříve, než jsem stihla projitou trasu uložit a baterie v klidu vyměnit. Nevím, zda toto způsobilo příliš mnoho současně běžících funkcí přístroje, velká zima, špatně zvolené baterie či moje technické neznalosti, avšak slabou výdrž považuji za největší slabinu přístroje (přece jen – použití navigace na P100 mě tak v přepočtu vyšlo na 300Kč, což není zrovna ekonomické – tj. cena startovného na tento závod).

GarminGPSmap62scDSCN3848

Fotoaparát

Součástí GPS je zabudovaný 5MegaPixelový fotoaparát. (v zimě, kdy mívám ruce prokřehlé a jejich citlivost je minimální na telefonu s dotykovým displejem nefotím). Během závodu jsem několikrát využila i tuto hezkou přídatnou funkci.

Ukázkové fotografie pořízené navigací GPSmap 62sc (po rozkliknutí v plném rozlišení)

GarminGPSmap62scDSC00004 GarminGPSmap62scDSC00005 GarminGPSmap62scDSC00006 GarminGPSmap62scDSC00007

Snadné ovládání

Nejsem žádný technický talent, ale zvládnout ovládání GPS pomocí několika málo tlačítek (a to i v rukavicích!) – přiblížit či oddálit mapu, návrat do hlavního menu a zobrazení jednotlivých parametrů trasy zvládne opravdu každý. Prakticky není vůbec nutné studovat manuál či dlouze přemýšlet a zkoušet jednotlivá tlačítka a jejich funkce. Přístroj je v tomto smyslu zcela blbuvzdorný. I pro mé prokřehlé a v zimném období nedokrvené ruce bylo ovládání možné. Nebylo nutné si sundávat spodní tenké rukavice (nosím obvykle dvoje).

Přídavné funkce

Za velmi užitečnou považuji funkci, která informuje o východu a západu slunce i měsíce. Např. na vícedenním treku v horách je toto nepostradatelné. Když se můžete podívat, za kolik hodin vyjde slunce, nebo kolik času vám ještě zbývá než zapadne

Co se mi na navigaci líbilo?

+ Nízká hmotnost – téměř netušíte, že něco navíc nesete sebou

+ Přehledné menu

+Lehké ovládání přístroje

+ Přídatný fotoaparát

+Vysoká citlivost GPS

A co se mi nelíbilo?

  • Příliš mnoho funkcí pro běžného uživatele prakticky zbytečných
  • Krátká výdrž baterií
  • Ne zcela vyhovující rozlišení displeje