Skyrunner-World-Series-90V listopadu byla zveřejněna termínovka Skyrunner World Series 2014, o které jsme již informovali.

Zde jsme i představili závody na distancích SkyRace a SkyMarathon.

Nyní si pojďme povědět o nejkratší distanci, kterou je Vertical Kilometer®.

A hned na začátek musím velmi kladně hodnotit, že byly do této série zařazeny závody, které se ve všech případech konají současně s nějakým jiným závodem SWS na delší distanci. Je to velké plus, protože to v mnoha případech může významně ušetřit dopravní i ubytovací náklady týmů, které na takové závody jedou. Ono jet na VK sám nebo třeba ve dvojici je přeci jen něco jiného, než když se dá na cestu do Alp dohromady plné auto, kde jsou i běžci na delší trať (SkyRace nebo Ultra SkyMarathon).

Zároveň to z této dvojice závodů dělá mnohem zajímavější akci nejen pro závodníky, ale i pro diváky a tím samozřejmě i pro potenciální sponzory.

1. SPAIN: Transvulcania Vertical Kilometer® – May 8

Sezona tedy začíná již v začátku května na Kanárských ostrovech. Společně s tradičním Transvulcania Ultramarathon se zde poběží nový závod, který v tuto chvíli ještě nemá popis ani na webu závodu. Protože se však jedná o velmi zkušeného pořadatele a Transvulcania Ultramarathon patří vždy k těm velmi dobře organizovaným, nepochybuji, že i nový VK bude mít velmi dobrou kvalitu a především se zde dá očekávat lepší konkurence než v úvodu roku 2013 na Elbrusu.

2. FRANCE: VK Face de Bellevarde, Val d’Isère – July 11

Společně se závodem Ultra SkyMarathon Ice Trail Tarentaise se koná druhý Vertical Kilometer® v SWS 2014. Závod se bude konat na známé černé sjezdovce Face de Bellevarde, kde se jelo při Olympijských hrách v roce 1992 a konalo se zde i mistrovství světa v roce 2009. O tom, že se nebude jednat o jednoduchou trať svědčí i fakt, že trať má místy spád až 65%.

Rekord zde drží z roku 2002 výborný italský běžec Marco de Gasperi časem 34’51“.

Nenašel jsem žádnou fotku z léta z tratě, tak snad jen pro ilustraci fotka se znázorněnou tratí sjezdu z Mistrovství světa v roce 2009.

FaceDeBellevardeWEB

3. ITALY: Dolomites Vertical Kilometer®, Canazei – July 18

Na této klasické trati se v roce 2013 konal European Skyrunning Championships a na distanci VK přinesl našemu týmu největší úspěch v podání Ivy Milesové, která zde výborným výkonem vybojovala třetí místo.

Jedná se o jednu z nejstrmějších tratí, kdy 1000 výškových metrů se překonává na vzdálenosti zhruba 2,8km.

I zde se bude konat kombinace s dalším závodem SWS, tentokrát na distanci SkyRace.

 

4. USA: Lone Peak Vertical Kilometer® – September 12

Spolu s dalším Ultra SkyMarathon závodem je na programu i VK startující v Big Sky Resort ve výšce 7,886 stop a dále se překoná výškový rozdíl 3,280 stop na vrchol Lone Peak ve výšce 11,166 stop. Bližší informace zatím na stránkách pořadatele nejsou a protože se jedná o nový závod, nejsou ani z předchozích let. Nečekám však, že by na tento závod z Česka někdo speciálně cestoval, takže to snad tolik nevadí. Spíše se zdá, že se zde budou body do SWS získávat relativně „zadarmo“, protože ani mnoho špičkových evropských běžců na VK sem cestovat asi nebude.

5. ITALY:  Vertical Grèste de la Mughéra, Limone sul Garda – October 10

Stejně jako v roce 2013 i v roce 2014 získal tento závod možnost být finále SWS. Podobně jako u všech předchozích závodů a stejně jako v roce 2013 se i zde konají v jednom víkendu dva závody SWS. Vertical Kilometer a SkyRace. Zvláštností tohoto závodu je start ve večerních hodinách, takže se běží s čelovkami. Protože na trati jsou úseky, kdy se leze po ve skále zapuštěných kramlích a s pomocí lan, nejsou zde povoleny hole.