LogoDiagonalesGrand Raid Reunion – La Diagonale des Fous 2013, 164km/9900m

Dobrý den! Již třetí rok jsem byl na La Diagonale des Fous ! A jaké to bylo ! Silné emoce …

1. Asfalt je nepříjemný … a nebezpečný!

Před třemi týdny, na UROC, 100km ve Spojených státech bylo asi 50 km asfaltu a takových polo silnic. Zranil jsem si TFL (tensor fascia latta), nejsem zvyklý běhat na tvrdém povrchu a po rovině (letos v létě jsem běžel maximálně 20km po asfaltu). To mi způsobilo zánět, který trval během tréninku až do současnosti. Řekl jsem si, vyzkouším to, možná bolest zmizí, ale byla to chyba, zranění jen tak nemizí.

KilianEmelieForsberg_Diagonale2

2. Závod

Bravo François d‘ Haene ! Udělal skvělý závod a jsem šťastný za něj !

Start byl snadný s dlouhým 40km běhatelným úsekem a začali jsme opravdu rychle. Od začátku jsem cítil bolest, která se zhoršovala od 14.km. Ve stoupání, při krátkých krocích to moc nevadilo, ale když jsem chtěl udělat dlouhý krok, nebo v seběhu, to bylo nemožné. Byl jsem trochu zklamaný, protože jsem se cítil ve skvělé kondici a v dobré formě, ale každý závod je vlastní svět, kterému se musíme naučit znovu přizpůsobit. Proto jsem se rozhodl pokračovat, ale již nezávodit, užít si to.

3. Reunion je výjimečný !

A když jsem šel pomalu, mohl jsem opravdu vychutnat vše v závodě, krásné scenérie ( Mafate , Maido , moře .. ) na občerstveních ( bez stresu z boje o vítězství jsem mohl jíst cari-poulet, rougail-saucisse a pâtés créole ). Užíval jsem si to také se spoustou diváků, kteří byli ve dne v noci všude ( ano všude kolem ) a podporovali všechny běžce. Běžel jsem se spoustou lidí (François, Pascal Didier, Quentin, David, Emelie …) A samozřejmě si užít nádherné masáže, které mě držely dál na trati, celkem čtyři. Děkuji Antonella , Thibaut a Urko.

4 . Skončit nebo ne ?

Tato otázka byla položena mnohokrát. Myslel jsem, že je obtížné dospět k Mafate, pak k Maido, pak k Gd Chaloupe, potom k Possesion… Určitě to nebylo „moudré“ jít až do konce, ale my jsme přeci byli na „úhlopříčce bláznů“. Nemám rád léky, mohu spočítat na prstech jedné ruky, kolikrát jsem vzal aspirin a nechtěl jsem ibuprofen nebo prášky na bolest, protože to jen skrývá bolest, ale bolest je nutné cítit a cítit co se děje se zraněním. Tak jsem běžel jen tak, že mi to umožnilo, abych se přenesl přes tu bolest. Tohle je mé první sportovní zranění (zatracený asfalt !). Tak teď je čas udělat malou pauzu před lyžařskou sezonou.

KilianEmelieForsberg_Diagonale1

5 . Co se mi líbilo, co ne

Líbily se mi barvy, tváře, krajina. Líbilo se mi, jak v jednom okamžiku byl na západě vidět ohromný kulatý rudý měsíc a na východě zároveň vycházelo slunce, když jsem začal sestupovat do cíle.

Miloval jsem, být 30 hodin v těchto krásných horách a dělat jen to, co miluji, utíkat, nahoru, dolů …

Líbilo se mi, že jsem použil vazelínu poprvé v 6 letech co jsem v ultratrailech a je to poprvé bez odření mezi stehny nebo pod paží. Mohl jsem to udělal již předtím !

Miluji spánek. Spal jsem čtyřikrát po dobu 10 minut v průběhu závodu. Zastavil jsem se, lehl na trávu a za 10 minut jsem byl dost svěží.

Nelíbily se mi odpadky na zemi, našel jsem spoustu gelů a papírů od energetických tyčinek  :cry:

Měli bychom být ohleduplnější k životnímu prostředí.

Děkuji vám všem v týmu za vaši podporu a za tento skvělý závod. Lolo, děkuji vám a vaší rodině, Sergio, Bertrand, Tomovi, Loulou, Norbert, Mathieu, Jean-Maurice, Philippe, Stéphane, Margot, Nico, …. A nyní na odpočinek a zotavení ze zranění, když sezóna končí. Zkusím to být po dobu 3 týdnů bez (téměř) sportovního tréninku. To je výzva :)

Výsledky: http://classement-grandraid.sfr.re/classements.jsp?site=35&cat=null&course=GR

Videa: http://grandraid.sfr.re/videos