2014-world-champsLetošní sezona a SWS 2013 se nachyluje k závěru se svým finále v Limone sul Garda a tak je dobré si připomenout, kde, kdy a jak se odehraje Mistrovství světa – Skyrunning World Chamionships v příštím roce 2014.

Volba pro tento rok připadla na francouzské pořadatele z Chamonix, kde se letos v rámci SWS konal závod Vertical Kilometer a SkyMarathon. Ultra SkyMarathon pak byl jako ukázkový a zkušební první ročník právě před plánovaným mistrovstvím.

Na rozdíl od letošního Mistrovství Evropy, kdy se první dvě discipliny VK a SkyRace konaly v Canazei a Ultra SkyMarathon se pak běžel o týden později s centrem ve Valdagnu, v roce 2014 se celé mistrovství odehraje s centrem na jednom místě v Chamonix a rovněž v rámci jednoho prodlouženého víkendu.

Mistrovství se tedy bude konat v posledním červnovém víkendu 2014 s tím, že Ultra SkyMarathon a VK bude v pátek a SkyMarathon v neděli. Ultra startuje ve 4:00, VK v 16:00 a SkyMarathon v 7:00.

Tato skladba závodů napovídá, že zde asi jen stěží bude někdo, kdo by mohl reprezentovat a startovat zároveň v SkyMarathonu i Ultra SkyMarathonu. Tomu se bude muset podřídit i skladba reprezentačního týmu.

Již v průběhu této první sezony, kdy existovala naše asociace jsme si dělali obrázek, jak je kdo asi schopen v horách běhat, sledovali jsme vystupování našich běžců v horách a nejen těch, kteří nás reprezentovali v Itálii. V loňském roce, protože jsme začali dávat repre tým dohromady až na jaře, někteří z oslovených běžců, kteří by si účast v repre jistě zasloužili, měli již své jiné plány (závody, dovolené a podobně) a museli z těchto důvodů účast v repre odmítnout.

Toho bychom se rádi pro příští rok vyvarovali, aby byla šance postavit tak dobrý tým, který by minimálně rovnocenně zabojoval, jako tomu bylo letos na ME.

Proto bych rád požádal všechny běžce i běžkyně, které cítí, že by měli chuť se o nominaci do repre ucházet, kteří si myslí, že jsou schopni na trati ze sebe vydat vše a jsou schopni si termín mistrovství ve svém programu rezervovat minimálně do uzávěrky nominace mistrovství (odhaduji v průběhu května 2014), aby poslali základní informace o sobě včetně kontaktů na e-mail: sam(at)skyrunning(dot)cz

I na základě těchto informací pak bude zpracována širší nominace reprezentace pro Skyrunning World Championships 2014 a snad i pro SWS 2014.

A abyste věděli, do čeho zhruba půjdete, níže jsou videa z jednotlivých tratí.

Vertical Kilometer

SkyMarathon

Ultra SkyMarathon