CavalsdelVentLogoJiž příští sobotu 21.9.2013 v 7:00 ráno bude odstartován další a přesto jiný ročník závodu Ultra Cavalls del Vent.

Jiný, protože letos je trať poprvé prodloužena na rovných 100km s převýšením 6668m.

CavallsdelVentProfil

V roce 2012 se zde sešla hvězdná konkurence, protože závod byl zařazen do Skyrunner World Series ISF a vedoucí závodníci zde předvedli opravdu ohromující souboje.

Kilian a Tony

Kilian a Tony

V mužích se odehrál především mezi trojicí běžců, které snad není třaba představovat. Byli jimi Kilian Jornet, Anton Krupicka, a Dakota Jones. Nakonec v hrozném počasí měl nejvíce sil Kilian, který Tonyho Krupicku porazil o něco víc než 7 minut.

Núria Picas, Anna Frost, Emelie Forsberg

Núria Picas, Anna Frost, Emelie Forsberg

V ženách to byl boj doslova na ostří nože a až do konce, když zvítězila Nuría Picas před Annou Frost a Emelií Forsberg. Náskok první na druhou byl pouhých 42 sekund a na třetí asi pět minut.

Bohužel nesmírně nepříznivé počasí si vybralo svou daň v podobě úmrtí běžkyně Teresy Farriol (14. v roce 2011), která zemřela i přes lékařskou pomoc na podchlazení.

cavalls2012_1 

Nyní nás tedy čeká pátý ročník UcdV, který opět přilákal špičkové sky běžce k účasti na tomto závodě v národním parku Cadi Moixero. Trasa na svých 100km a 6668m převýšení dosahuje svého nejvyššího bodu přibližně na 14.km na Niu de L’Aliga (2400m). Na trati je osm horských chat a start i cíl je v klidném horském městečku Bagá. Vzhledem k prodloužení trasy je prodloužen i časový limit na 28 hodin.

cavalls2012_2 

A na koho se můžeme těšit na startu ? 

Je jisté, že i přesto, že závod není letos součástí SWS, sejde se zde velmi dobrá konkurence. Krása a atmosféra závodu prostě láká i když se nejedná zrovna o body.

Muži

Tofol Castanyer zde byl druhý v roce 2011 v čase 08:42 (84km) a v roce 2012 nedokončil kvůli podchlazení. V letošním roce měl trochu problémy se zraněními a žaludečními problémy v pár závodech, ale výborný výkon na Trans Alpine ho řadí zpět k velkým favoritům.

Luis Alberto Hernando je letos ve vynikající formě a jen přítomnost Kiliana na společných závodech mu často kazí radost z možného vítězství. Byl těsně druhý za Kilianem na Zegama-Aizkorri i na Matterhorn Ultraks, doběhli společně na Trans D’Havet. O tom, že je hlavním favoritem na vítězství na UCdV není pochyb. 

LuisHernandoCilZegama

Manuel Merillas skončil loni na výborném čtvrtém místě a očividně to nebude jeho poslední slovo v tomto závodě. Myslím, že s ním můžeme počítat dost vysoko.

Manuel Merillas

Manuel Merillas

Zigor Iturrieta běžel stejně jako Tofol na UCdV v roce 2011 a umístil se celkově pátý. Na těchto vzdálenostech a v takovém terénu má velkou sílu. Otázkou je, zda bude dostatečně čerstvý. Letos toho již odběhal opravdu moc. 

Jordi Bes bude závodit na domácí půdě. Nedávno vyhrál CCC a musí mít cíl na Cavalls získat bednu. Tuto oblast zná velmi dobře, v roce 2011 byl devátý. Může být černým koněm.

Gerard Morales Ramirez se v roce 2011 umístil desátý a loni v mnohem lepší konkurenci osmý. První pětka nebo i možná bedna by pro něj mohla být reálná.

Z dalších běžců, které bude dobře sledovat jmenujme Felipe Artigue Rodriguez, Terry Conway z Velké Británie, Carlos Santasusana Bayona a Pau Bartola Roca.

cavalls2011_1

Ženy 

Nuria Picas není dosud oficiálně na startovní listině, ale z jejích vyjádření na Facebooku vyplývá, že se dobře regeneruje po svém výborném výkonu a druhém místě na UTMB a na svém „domácím“ závodě nebude chybět. Nuria je excelentní běžkyně a bojovnice, což dokázala právě loni, kdy v souboji s Annou Frost a Emelií Forsberg zvítězila v čase 10:34:42 a překonala tak stávající rekord tratě. Na podobných vzdálenostech ji letos porážela jen Emelie Forsberg a ta zde nestartuje.

NuriaPicasUTMB2013Portret

Podle všeho zcela jasná favoritka na vítězství.

Laia Andreu Trias zde skončila loni šestá. V roce 2013 vyhrála několik závodů: La Vall de Nuria, Vertical Sobrepuny, Curse de Muntanya Sotabranques a Curs Mossos d’Esquadra. Vypadá to, že má formu. 

Teresa Nimes Peres má potenciál být vpředu a když má dobrý den, může atakovat první pětku nebo i bednu. V roce 2013 se umístila na 8. místě na Trans D’Havet (za Ankou Strakovou) a v roce 2012 bylo 15. na La Grande Course des Templiers, 11. na Cavalls del Vent, 19. na UTMB a 9. na Transvulcania.

Christina (Tina) Bes je především skialpinistka a seznam jejích úspěchů je opravdu dlouhý. Nicméně, její běžecké výkony v horách jsou trochu neznámou. Jednu věc však je možné poznat. Kvalitní skialpinisté bývají často i velmi dobrými horskými běžci. Necháme se překvapit. 

Nakonec Natercia Martins Silvestre se umístila třetí na 80km Grand Raid des Pyrénées v roce 2012 a byla druhá na Aldeias Trail Ultra das do Xisto. V roce 2013 zvítězila na Trail de Perialara 80km, takže má asi formu. Bude zajímavé sledovat, co ukáže v národním parku Cadi Moixero.

Více o loňském ročníku včetně videí zde: http://skyrunning.cz/2013/04/01/ultra-cavalls-del-vent-zavod-ktery-stoji-za-to/

cavalls2011_2

Letos jsme se z Česka na tento závod hlásili tři. Já (Sam Straka), Karel Nerad a Honza Havlíček. Je paradoxem a smůlou, že zrovna ten nejlepší z nás Honza se nedostal přes loterii, která se koná pro velký převis zájmu nad kapacitou závodu (900+150 rezerva pro pořadatele).

Takže, když se od čtvrtka trochu odmlčím, je to tím, že jsem na cestě. Buď autem do Bagá, nebo po svých na trase závodu.

Pokračování příště …

Na webu závodu bude vysíláno živé zpravodajství

PROGRAM

Pátek 20.9.

  • 17:00: Start živého vysílání z vydávání startovních čísel
  • 18:00: Tisková konference s běžci
  • 20:00: Briefing živě

Sobota 21.9.

  • 6:00: Předstartovní atmosféra
  • 7:00: Start Ultra Cavalls del Vent – Salomon Nature Trails 2013
  • 8:30: První na Niu de l’Aliga
  • 9:45: První na Serrat de les Esposes
  • 10:30: První na Bellver de Cerdanya
  • 12:45: První na Prats d’Aguiló
  • 14:00 První na Estasen
  • 15:15 První na St Martí
  • 17:00 Očekáváni první v cíli v Bagà
  • 19:00 (odhad) Tisková konference s prvními třemi muži
  • 21:00 (odhad) Tisková konference s prvními třemi ženami

Děkuji za možnost použít některé informace a fotografii od Ian Corless a ze stránek iancorless.com iancorless logo