logoPikesPeakLetošní Pikes Peak Marathon ukázal svou dramatičnost a doběh mužů byl jedním z nejtěsnějších minimálně v posledních letech.

Představení závodu můžete nalézt v článku, který vyšel zde na stránkách na jaře:

http://skyrunning.cz/2013/02/08/skyrunner-world-series-2013-pikes-peak-marathon/

Na vrcholu Pikes Peak byl první Jason Delaney za 2:16:21. Jako druhý se zde se ztrátou 82 sekund objevil Japonec Touru Miyahara. Oba nováčci na tomto závodě. Alex Nichols pak měl na vedoucího závodníka ztrátu již přes šest minut.

Jason Delaney

Nichols však v seběhu předvedl neskutečnou míru bojovnosti, dostihl Delaneye na Barr Camp, ale stále ztrácel 3:18 na Japonce. Pak stáhl další minutu do No Name Creek a stále se přibližoval vedení.

Alex Nichols

Věděl jsem, že se Nichols blíží, říkal Miyahara. Běžel jsem, jak jsem nejrychleji mohl. Jsem vlastně silniční běžec a navíc nejsem tak dobrý v sebězích. Takže jsem sám překvapený, jak to dobře dopadlo.

Alex Nichols dotáhl Japonce necelou míli před cílem a postaral se tak o dramatický finiš, i když ne se šťastným koncem pro tohoto běžce týmu INOV-8.

PikesPeakTouruMiyahara

Nakonec měl přeci jen více sil Touru a Alex Nichols jen těžko skrýval své zklamání po opravdu výborné druhé polovině a stažení obrovské ztráty z „jen“ druhého místa. Miyahara doběhl za 3:43:23, Nichols v čase 3:43:46 a třetí Delaney již s větší ztrátou za 3:53:45.

Jen pro zajímavost, traťový rekord drží již od roku 1993 fenomenální Matt Carpenter časem 3:16:39.

Přesto může být Nichols se svým výsledkem spokojený. Zdá se, že by měl po tomto závodě figurovat na třetím místě Sky Race Serie a i když vynechá Matterhorn Ultraks, který je na programu již další víkend, o celkovém umístění se bude pravděpodobně nejvíce rozhodovat až ve finále na Limone XTreme Sky Race v Limone sul Garda druhý víkend v říjnu.

PikesPeakStevieKremer1 

Závod žen pak byl jasnou záležitostí pro Stevie Kremer, která zvítězila časem 4:17:10 a byla dokonce 12. v celkovém pořadí. Druhá Salynda Fleury ji již nijak neohrožovala a dokončila za ní s velkou ztrátou za 4:46:32. Třetí pak skončila Laia Trias za 4:49:54.

PikesPeakStevieKremer

Určitou zajímavostí může být to, že Stevie pokořila stávající rekord ve své kategorii, který činil 4:21:09. Rovněž může být zajímavé, že Stevie, která i sama o sobě říká, že není dobrá v sebězích zaběhla letos dolů lépe než loni Emelie Forsberg. Emelie běžela dolů 1:34:09 a Stevie 1:33:08. I toto je nový rekord směrem dolů.

Tímto vítězstvím se rovněž Stevie dostala do čela Sky Race Serie a její souboj o první místo s Emelií Forsberg vyvrcholí na Limone XTreme.

Kompletní výsledky

http://www.pikespeaksports.net/cgi/race-results.php?rname=Pikes%20Peak%20Marathon&year=2013&month=08