Míša Mertová

Míša Mertová

Ještě v Andoře po své úspěšné ultratrailové premiéře mi dala odpovědi na otázky Michaela Mertová. Míša na European Skyrunning Championships běží disciplínu se kterou má nejvíce zkušeností. V Canazei v neděli 21.7.2013 Sky Race. Její vítězství na Celestrail v rámci série závodů Andorra Ultra Trail, kde na trati o délce 78km a převýšení 5000m docílila čas 12:38:12 a v celkovém pořadí včetně chlapů byla patnáctá, bylo velmi příjemnou zprávou pro český skyrunning. Zdá se, že si pro sebe objevila nové výzvy a možnosti. Moc se těším na její další závody na ultra distancích v horách. Míša pro tento typ závodů má všechny předpoklady. Má dlouho budovanou a výbornou vytrvalost, má vůli, má touhu být vepředu a má i dobrou rychlost ze svého maratonského účinkování, když osobák má dost pod 2:50.

  1. Proč tě chytly právě hory a horské běhy? V čem je rozdíl oproti silnici či dráze?

Mezi mé nejoblíbenější závody patří dlouhé horské běhy. Trénink v přírodě a horách si užívám. Snažím se skloubit práci v nadnárodní společnosti s tréninkem, ne vždy je to ideální. Pobyt v přírodě a v horách, daleko od lidí a ruchu civilizace mě nabíjí. A když vyběhnu nějaký kopec a můžu se rozhlédnout po okolí, jsou všechny trable zapomenuty.

  1. Jaké jsou tvé běžecké začátky, vzpomínky na první závod?

S během jsem začala poměrně pozdě, před tím jsem docela dlouho hrála volejbal. Jednou jsem se dostala jako doprovod a divák na Jungfrau Maraton ve Švýcarských Alpách. A bylo rozhodnuto. Běh, hlavě horský, mě učaroval. Následující jaro jsem běžela svůj první závod, maraton v Praze. Nebylo to jednoduché, ale ten pocit v cíli se nedá popsat.

  1. Kterého úspěchu si ve své kariéře nejvíc ceníš?

Dnes si, po prodělaném zranění, cením každého doběhnutého závodu. Ale pokud bych měla výpíchnout jeden, asi 6. místo na prestižním Jungfrau Maratonu. Navíc tento závod je vlastně příčinou mé běžecké kariéry, tak asi i proto.

  1. Kdy ses naopak cítil/a nejhůř, popřípadě který byl tvůj nejhorší závod?

Odběhla jsem několik závodů, kdy to prostě nešlo, přestože jsem byla připravená. Závod prostě nesedl a čím se snažíš více, tím je to horší. O to horší, pokud ještě do závodu vložíš nějaká očekávání. Nejhorší potom není závod jako takový, ten už chci mít co nejdříve za sebou, ale ten pocit potom.  

  1. V čem vidíš tajemství tvého úspěchu?

Za každým sebemenším úspěchem je u dlouhých běhů spousta práce, odběhaných kilometrů, vloženého úsilí. Je to kombinace spousty faktorů, v první řadě zdraví. Nevím, možná v mém případě je to vůle, i přesto, že se občas necítím úplně v pohodě, prostě tu práci odvedu a snažím se ji odvést co nejlépe.

  1. Jak vypadá tvůj nejoblíbenější trénink a naopak ten, který tolik v oblibě nemáš?

Oblíbený – v horách, dlouhý trénink bez toho, abych sledovala hodinky, potom sprcha, káva a pěkná knížka, zasloužený odpočinek , a méně oblíbený – opakáč nebo intervalový trénink

  1. Kde hledáš motivaci anebo co tě žene pořád dál, zlepšovat se…?

V závodech, tréninku. Když se vydaří závod, je to ten okamžik, kdy mám chuť se posunout dál, hledám novou výzvu. A když se nepodaří, je to trochu těžší, ale je to zase snaha překonat to a pokračovat dál.

  1. Co předzávodní nervozita, týká se tě?

Hodně :). Někdy mám pocit, že jsem před závodem úplně nepoužitelná, a ptám se proč to vlastně dělám, pak závod skončí a obvykle si říkám, právě proto :)

  1. Máš předzávodní rituál?

Ano, a když jej něco naruší, tak je všechno špatně :)

  1. Na co se nejvíc těšíš po závodě a co si dáš dobrého?

Obvykle na kafe a jablko :)

  1. Co tě kromě běhání fascinuje, zajímá?

Hory, hory a zase hory. A četba. I když se mi už hodně dlouho nepovedlo si na celý den zalézt někam s knížkou a neodložit ji, dokud není přečtená.

  1. Máš rád/a seběhy a těžký terén?

Terén mám hodně ráda, nenudím se tam. Silnice je strašně jednotvárná. A seběhy? Ty se budu muset ještě hodně učit.

  1. Na co se nejvíc těšíš v roce 2013 ? Sportovně anebo i jinak.

Na závody, hlavně ty v horách – European Skyrunning Championships, LDMR, a i na přípravu na ně.

  1. Jaké máš očekávání od European Skyrunning Championships ? S jakým výkonem bys byl/a spokojen/a?

Konkurence bude asi hodně silná, zaběhnout závod tak, abych si mohla říci, že jsem do toho dala všechno

  1. Máš nějaké krédo, myšlenku, kterou se v životě anebo ve sportu snažíš řídit?

Dělej věci naplno a s plným nasazením, jinak je lepší toho nechat.

  1. A co sportovní idol?

Všichni, kdo se umí porvat sami se sebou a dosáhnout cíle 

  1. Jakou otázku ti ještě v rozhovoru nikdo nepoložil a přesto bys ji rád/a dostal/a ? A jaká by byla odpověď ?

To je dobrá otázka, tak nad tím jsem ještě nepřemýšlela.

Tak mockrát děkujeme za rozhovor a držíme na ME pěsti.