rondalogoV pátek 21.6.2013 bude v 7:00 odstartován nejtěžší Ultra Sky Marathon letošní Skyrunner World Series a možná i nejtěžší vůbec.

Pojďme si o tomto závodě něco říci a podívejme se koho zajímavého můžeme najít ve startovní listině. Letos včetně české účasti.

 

Když jsem někdy loni hledal na webu nějaký zajímavý závod, zabrousil jsem také na stránky Andorra Ultra Trail Vallnord (www.andorraultratrail.com). Na první pohled mě zaujal závod Ultra mític s délkou 112km a převýšením 9700m. Říkal jsem si, to je fakt nářez, to bych si někdy rád zaběhl a zatím to nechal pro budoucí plány. Jenže po nějaké době jsem se na tyto stránky vrátil a s údivem zjistil, že jsem poprvé z nepozornosti přehlédl to, co je hlavním závodem této akce. Trochu nenápadné logo mě zmátlo a tak jsem si poprvé nevšiml, že je jím závod Ronda dels Cims s délkou 170km a převýšením 13000m. Jenže to už byly tak šokující parametry, že se nedalo odolat a místo plánů do budoucna se z toho staly plány na účast hned v dalším ročníku.

Profil Ronda del Cims 2013

Profil Ronda dels Cims 2013

Naštěstí zde i přes vyprodaný závod není loterie a rozhoduje jen pořadí přihlášky, takže včasnou registrací jsem měl číslo zajištěné.

S radostí jsem zaznamenal, že na hlavní závod i na další kratší tratě se přihlásili i další běžci z Česka. Ale o tom až dále.

Takže série závodů Andorra Ultra Trail Vallnord zahrnuje následující závody:

  • Ronda dels Cims – 170km/13000m, limit 62 hodin

  • Ultra mític – 112km/9700m, limit 46 hodin

  • Celestrail – 83km/5000m, limit 22 hodin

  • Trail – 35km/+2500m,-3300m, limit 11 hodin

  • Solidaritrail- 10km/750m

A co čeká běžce na nejdelší trati kromě zmiňovaných 170km a 13000m nahoru a zase dolů ?

Mapa tratě Ronda del Cims

Mapa tratě Ronda dels Cims

  • Trať vede z 94% po horských stezkách a v terénu, 5% jsou větší cesty a jen 1% dělá silnice.

  • Nejvyšším bodem je Pic del Comapedrosa s výškou 2942m

  • Největším souvislým stoupáním na trati je úsek mezi 86.km v Sant Julia de Loria (nejnižší bod trati) ve výšce 890m a 102.km na Pic Negre ve výšce 2645m. Na 16km se tedy překonává převýšení 1755m.

  • Na trati je 13 občerstvovacích stanic a na dvě z nich na 70.km a 131.km si mohou běžci nechat poslat vlastní věci na převlečení, vlastní jídlo a podobně.

  • Na trati se překonává 15 vrcholků přes 2400m a průměrná výška celé trati je 1985m.

  • I normálně jsou na trati ve vyšších polohách a na méně osluněných svazích sněhová nebo ledová pole, která jsou jištěna lany. Letos pořadatel vydal důležité upozornění vzhledem k dost netypickému průběhu jara, jak můžeme pozorovat i u nás. Protože pořadatel nechce měnit trať a upřímně řečeno na malém území Andorry, která se závodem Ronda dels Cims prakticky celá obíhá a ještě se zabíhá od startu k hraničním kopců a pak zpět do cíle, k tomu nemá ani moc možností, důrazně doporučuje závodníkům vybavit se na závod nesmeky (crampons), které zvýší bezpečnost pohybu po zasněžených nebo ledových úsecích tratě. Takže další adrenalin…

    Uprostřed výstup na Pic Comapedrosa 2.6.2013

    Uprostřed výstup na Pic Comapedrosa, foceno mobilem  2.6.2013 odpoledne

     Pořadatel zhodnotil náročnost terénu asi takto:

  1. 11% – Asfaltová silnice nebo dobrá cesta, případně bezproblémový volný terén. Je možné za běhu bezproblémově jíst a pít bez vlivu na tempo.

  2. 15% – Dobře značená trať, mírně nerovný terén s ojedinělými kameny nebo kořeny, relativně bezproblémový běh, i když vyžaduje určitou pozornost.

  3. 29% – Nerovné, kluzké a / nebo úzké úseky trati s množstvím kamenů a / nebo kořenů, vyžaduje soustředění

  4. 30% – Velmi nerovné, kluzké a / nebo úzké úseky trati s množstvím kamenů a / nebo kořenů, vyžaduje velkou koncentraci

  5. 15% – Extrémně obtížný, kluzký a nerovný terén (sutě nebo kameny) Vyžaduje maximální celkovou koncentraci. Kotníky a kvadriceps musí být ve velmi dobrém stavu.

A nyní se podívejme, koho zajímavého můžeme vidět ve startovní listině Ronda dels Cims.

ŽENY

Nerea Martinez Urruzola má číslo 1. Je to vítězka ročníku 2012 a určitě i jedna z favoritek pro umístění na bedně.

nerea-martinez-urruzola-salomon-running

Nerea Martinez Urruzola
Foto zveřejněno s laskavým svolením Carrerasdemontana.com

Lizzy Hawker, startovní číslo 14 patří k hlavním hvězdám závodu. Tato závodnice ukázala již své kvality na řadě závodů typu UTMB, Run Rabbit Run a dalších. Je rovněž držitelkou výborného rekordu v přeběhu z Base Camp Mt. Everest do Káthmandu. Více si o ní lze přečíst i zde:

http://skyrunning.cz/2013/01/13/lizzy-hawker-dobrodruzstvi-bez-limitu/

http://skyrunning.cz/2013/04/18/lizzy-hawker-bezi-o-rekord/

http://skyrunning.cz/2013/04/21/lizzy-to-dokazala/

lizzy-hawker-run-chamonix-france_60220_600x450

Lizzy Hawker

Emilie Lecomte, startovní číslo 5 drží traťový rekord přeběhu Korsiky GR20 a je vítězkou závodu na 100km La Diagonale des Fous na ostrově Reunion.

Julia Boettger z Salomon týmu se startovním číslem 20 bude mít na Ronda dels Cims premiéru na takto těžkém závodu a je otázkou, jak se s ní vypořádá.

Francesca Canepa má startovní číslo 16. Tato 41 letá italská závodnice, která začala s běháním před pár lety dokázala být loni druhá za Lizzy Hawker na UTMB a vyhrála s přehledem Lavaredo Ultratrail 2012 před Fernandou Maciel v skvělém čase 15:58:02. Myslím, že s ní se musí na přední místa počítat určitě.

Francesca Canepa

Francesca Canepa

Hiroko Suzuki s číslem 18 byla v roce 2012 druhá na UTMF a čtvrtá na Tor des Geants. Otázkou je, zda trať Rondy nebude pro ni až příliš technická.

MUŽI

Oscar Pérez Lopez má číslo 7 a je to vítěz loňského ročníku. Trať zná dokonale a může to využít pro svůj další úspěch. Sekundovat mu budou i běžci, kteří byli loni s ním na bedně.

OscarPerezLopez

Oscar Pérez Lopez

Salvador Calvo Redondo má dvojku a loni obsadil druhé místo za Lopezem.

Pep Ballester Gomez s trojkou byl loni posledním na bedně na třetím místě.

Francouz Julien Chorier ze Salomonu má číslo 4 a bude jistě patřit k hlavním adeptům na přední umístění.

julien-chorier

Julien Chorier

Pravděpodobně nejzajímavější osobností startovní listiny je Ital a velká osobnost skyrunningu Bruno Brunod (startovní číslo 23). Tento veterán narozený v roce 1962 se jistě nevrací do startovního pole jen v roli statisty. Jsem nesmírně zvědavý, co tento mistr těžkých terénů a možná nejlepší běžec historie v těžkých sebězích zde ukáže. Více lze o něm přečíst zde: http://skyrunning.cz/2013/03/11/bruno-brunod-se-vraci/

Bruno Brunod v seběhu na Climbathonu

Bruno Brunod v seběhu na Climbathonu

Do pořadí vpředu výsledkové listiny by ještě mohli zasáhnout Jared Campbell (číslo 29) z La Sportivy nebo Portugalec Jorge Teixeira (číslo 13) ze Salomon Portugal.

Abych ale nezapomněl, v úvodu jsem zmiňoval i českou účast na Andorra Ultra Trail Vallnord.

V hlavním závodě Ronda dels Cims startují:

186 – Samuel Straka

254 – Miroslav Štrop

292 – Jan Suchomel

V závodě Ultra mític se objeví:

1034 – Ondřej Zicha

1039 – Michal Kovář

1040 – Jakub Schoř

A konečně na Celestrail budeme mít i ženské zastoupení. S číslem 2156 startuje výborná sky běžkyně Michaela Mertová.

Rozhodně se máme všichni na co těšit a po závodě zde určitě najdete podrobnou reportáž se spoustou zážitků.