Zegama-Aizkorri Marathon

Zegama-Aizkori Marathon není třeba představovat těm, kdo se již nějakou dobu zajímají o skyrunning.

Když se jednou ptali Kiliana Jorneta, co by řekl o závodu Zegama, odpověděl stručně: „Zegama ? To je prostě Zegama !“

Tento možná nejpopulárnější Sky Marathon ve Španělsku a někdo by mohl říci i jinde, se poběží již tuto neděli 26.5.2013. Na trati dlouhé 42195m s kumulovaným převýšením 5472m se jako obvykla sejde ta nejlepší společnost, aby bojovala o body do Skyrunner World Series 2013 v prvním letošním závodě kategorie Sky.

ZegamaTratAtmosfera

Letos se závodu zúčastní výborné týmy, z nichž je možné uvést například: Salomon, New Balance, Adidas, La Sportiva, Arc’teryx, Valetudo Skyrunning, Inov-8 a Scott.

Narozdíl od loňska se koná Zegama až dva týdny po Transvulcanii a závodníci tak dostali víc času na zotavení a nabrání plných sil. Na druhou stranu i ti vzdálenější, kteří již byli na Transvulcanii, nemusí znovu absovovat dlouhou cestu a můžeme zde tedy vidět jména jako Sage Canaday (druhý na Transvulcanii), Tim Olson (4. na Transvulcanii), Tony Krupicka, Joe Grant a další.

Atmosféra závodu Zegama Aizkorri je skvělá i při mizerném počasí

Atmosféra závodu Zegama Aizkorri je skvělá i při mizerném počasí

Video s animací tratě

Závod mužů

Kilian Jornet

Po jeho vítězství na Transvulcanii patří pravděpodobně k největším favoritům na vítězství. Dva týdny mezi závody jsou pro Kiliana absolutně dostatečné a jistě vyběhne na trať v plné síle. Hádám, že obhájí své loňské vítězství. 

Marco de Gasperi

Sparing partner Kiliana a kamarád Marco de Gasperi, velká osobnost horských běhů, má bohužel problém s kolenem a nebude moci běžet. Je to škoda. Byl by to jistě zajímavý souboj těchto dvou velikánů.

Luis Alberot Hernando

Luis se zdá letos ve vrcholné formě a na Transvulcanii mu Kilian utekl až v závěrečné seběhu, když pro Luise to byl vůbec první ultra. Loni byl na Zegamě rovněž druhý za Kilianem a počítám, že to bude asi nejvážnější konkurent a adept na boj o nejvyšší stupeň na pódiu.

Andy Symonds a Tom Owens

Rovněž tito skvělí běžci museli odstoupit. V e-mailu Andy oba omlouvá pro zranění, kdy ani jeden nemohl již několik týdnů běhat. Škoda.

Miguel Heras

Na Transvulcanii chyběl pro zranění. Uvidíme, jestli se dal do pořádku a na Zegamě odstartuje.

Tofol Castanyer

Nedávno běžel dobrý závod na Three Peaks, kde bohužel nebyl příliš familierní se specifiky anglických fell závodů a navigace při nich. Nyní může být hodně vysoko, především, když se běží ve Španělsku.

Michel Lanne

Tento Francouz má rád technické tratě, což dokázal i loni na Trofeo Kima. Pokud přijde ve formě, mohli bychom ho vidět hodně vysoko ve výsledcích.

Alex Nichols a Ben Bardsley

Tito běžci ze stáje INOV-8 jsou takoví černí koně. Mohou překvapit. Především Ben Bardsley, jehož schopnosti uznává i Andy Symonds.

A další, kdo mohou být vpředu

AJ Calitz, Michel Rabat, Nicholas Pianet, Dai Matsumoto, Toru Miyahara, Dawa Sherpa, Dave James a Daniele Capelletti

ZegamaSnowRock 

Video z roku 2012 (stojí za shlédnutí)

A jedno video s lepším počasím z roku 2011

Závod žen

Závod žen slibuje doslova bitvu a možná bude i dramatičtější než jeho mužská verze.

Do startovní listiny se vrací Oihana Kortazar, aby se pokusila obhájit své loňské vítězství. Tato běžkyně z Baskicka závodí prakticky na domácí půdě a dá se předpokládat, že bude mít famózní podporu diváků. Nebude to mít ale lehké. Jednou z jejích vážných soupeřek bude jistě Američanka nyní žijící v Itálii Stevie Kremer. I když její jméno možná není ještě tak známé, je horkou favoritkou na bednu, ne li dokonce na vítězství. Nedávno se na těžkém trailu v Itálii umístila na bedně dokonce v celkovém pořadí, ne jen v kategorii žen. I vítězství na Jungfrau marathonu 2012 a 2. místo na Sierre Zinal 2012 něco napovídá o jejích kvalitách. Letos pak vyhrála populární německý trail Hermannslauf v novém traťovém rekordu.

Další velkou postavou startovní listiny a jistě žena v popředí pořadí a adept na boj o první místa je Nuría Picas. Zaběhla výborný závod na Transvulcanii a stejně jako Luis Hernando podlehla až v závěrečných fázích závodu Emelii Forsberg. Nuría měla neuvěřitelnou sezonu 2012, kde závodila na všech distancích a vždy byla na bedně a ve většině případů na tom nejvyšším stupni. Ona je opravdovou šampionkou a reprezentantem sportu jménem skyrunning.

Emelie Forsber jde na Zegamu stejně jako Kilian s vítězstvím na Transvulcanii v zádech. Je velmi silná v sebězích což dokázala již při mnoha příležitostech. Loni ji skvělý seběh dostal na stupně vítězů.

Silvia Serafini ze stáje Salomon je dalším černým koněm závodu a uvidí se, jak se popere s technickým terénem tratě Zegamy. Zatím se zdá, že jí více svědčí lehčí terén, kde může naplno využít svou rychlost. Naposledy to dokázala na The Great Wall Run, kde udělala traťový rekord.

Anna Frost chyběla na Transvulcanii kvůli zranění a chybět bude i na Zegamě. Otázkou je, zda vůbec bude v této sezoně ještě závodit. Poslední zprávy jsou takové, že se vrátila na trail, ale zatím jen velmi zvolna.

Dalšími ženami, které budou usilovat o to zasáhnout do pořadí na popředních pozicích budou jistě Emanuela Brizio, Maud Gobert, Stephanie Jimenez, Debora Cardone, Sarah Ridgeway a Anna Lupton.

Některá data o závodu 

Profil tratě

Profil tratě

DATUM: 26.5.2013

START A CÍL: Zegama ( Guipúzcoa ) – Start v 9:00

Délka tratě: 42195m

Počet kontrol: 14

Počet občerstvení: 13

Hodnocená prémie: Aizkorri (22.58km)

Akumulované převýšení: 5472m

Procento technických úseků: asi 70%

Klima: Horské s možností intenzivního tepla, silného větru, mlhy a deště

Časový limit: 8 hodin

Limity rovněž na kontrolních bodech

Traťové rekordy: 3:54:18(Rob Jebb),4:38:19 seconds (Emanuela Brizio)

Obtížnost: Velmi vysoká

Limit startujících: 450

Streaming z průběhu závodu 26.5.2013 od 9:00 na: http://www.zegama-aizkorri.net/web-es/CustomPages/tv.aspx

Atmosféra závodu Zegama Aizkorri

Atmosféra závodu Zegama Aizkorri