Matheo_Jacquemoud14. května 2013 francouzský skialpinista Matheo Jacquemound (narozený 17.7.1990) vytvořil nový rekord (FKT – Fastest Known Time) na trati Chamonix-Mont Blanc-Chamonix časem 5 hodin a 5 minut.

Matheo tak zlepšil takřka 10 let starý rekord Stéphane Brosse a Pierre Gignouxe z 30.5.2013 o 10 minut.

Jejich čas od kostela v Chamonix a zpět byl 5 hodin 15 minut.

Jacquemond rovněž zlepšil neuvěřitelný běžecký rekord Švýcara Pierre-André Gobeta. Ten 21.7.1990 běžel od kostela na vrchol Mont-Blanc a zpět za 5:10:14.

Matheo-Jacquemoud-1

Pokus Matheo plánoval se svým přítelem Kilianem Jornetem, ale díky předpovědi počasí a vhodnému oknu pro tuto akci se Matheo rozhodl k pokusu o rekord bez Kiliana, který tou dobou byl na Transvulcanii.

Pokus začal u kostela Saint-Michel 05:45 ráno ve společnosti dalšího italského skialpinisty Filippo Beccariho. Jacquemoud a Beccari neměli žádný další podpůrný tým.

Cesta začala během s lyžemi na zádech z Chamonix ke vstupu do Mont Blanc tunelu, pokračovala nahoru na Grands Mulets, kde Matheo zvýšil tempo a Filippemu se vzdálil. Pokračoval tedy dále sám na Petit a Grand Paleaux, Vallot Hut a vrchol. A pak samozřejmě zpět.

MontBlancHreben

Podmínky ve vrcholových partiích nakonec nebyly optimální. Sníh měl tvrdou krustu s nepravidelným povrchem, která zpomalovala postup. Rovněž počasí bylo asi horší než předpovídali. Teplota klesala pod -20°C a foukal studený vítr.

Navzdory tomu to Matheo Jacquemoud dokázal a vytvořil tento nový výborný rekord.

Poznámka:

Kilian Jornet drží jiný rekord (FKT) na Mont Blanc, když jeho trasa vedla z Courmayeur na vrchol Mont Blanc a dolů do Chamonix.

MontBlancKilianInnominataRidge

Kilian jen na výstup na vrchol, kde po cestě překonával až 60° stoupání potřeboval 6 hodin a 17 minut. Celá trasa mu pak trvala rekordních 8 hodin a 42 minut.

MontBlancKilianInnominataRidge2

MontBlancKilianInnominataRidge1