EVENT_SPEKTR_SMOCKStejně jako se v posledním možná desetiletí stává stále populárnější běhání a závody v horách, nabývají na velké popularitě i těžké horské Ultratraily a Ultra SkyMarathony. Není žádnou výjimkou, když je závod dlouhé měsíce dopředu vyprodaný.

Na prakticky všech je pořadatelem vyžadována určitá konkrétní skladba povinné výbavy, kterou musí závodník mít nejen na startu, ale po celou dobu závodu.

Tato povinná výbava může být kontrolována před startem a někdy i v průběhu závodu. Pokud vám něco bude scházet, může to být důvod k penalizaci nebo i diskvalifikaci.

Vcelku zajímavě to řešili loni v Cortině na Lavaredo Ultratrail. Do expa k vyzvednutí čísla jsem musel nadvakrát, protože chtěli při předávání čísla kontrolovat výbavu. Den před závodem mi to připadalo docela zvláštní, ale co naděláte. Tak jsem se vrátil do hotelu, sbalil pingl věcí na závod a jel tam znovu. Pak již bylo vše OK. Některé by to mohlo ukolébat a svádět k tomu, něco z výbavy pak na závod nebrat. Když se však před startem procházelo prezentačními brankami do startovního prostoru, pořadatelé i podle velikosti nebo zaplněnosti pinglu namátkově kontrolovali výbavu ještě i zde.

Závodem, který má snad nejširší a nejpřísnější povinnou výbavu je UTMB. V posledních letech jim zde moc počasí nepřeje a tak to opravdu má svůj význam. Ostatně ve vysokých horách se mnohdy počasí mění tak rychle, že i při pěkném počasí na startu může člověk nakonec být rád za vše, co sebou nese. Také při závodě strávíte na trati minimálně jednu noc a někdy i část další.

Na co by tedy závodník na ultratrailech a Ultra SkyMarathon závodech neměl zapomenout ? Povíme si zde, co je povinné na UTMB a dále zmíním i nějaké speciality, které požadují na jiných závodech. Protože ve většině případů povinná výbava na závodech vychází z té pro UTMB, maximálně je mírně modifikována, budete li mít pořízeno to, co je popsáno níže, neměli byste mít problém s kontrolou snad nikde.

V závěru se pak zmíním i o nějakých doporučeních, které nejsou povinné, ale mohou pomoci.

Povinná výbava UTMB

  • Mobilní telefon s roamingem umožňujícím volat ze všech zemí, kterými se probíhá. Telefon by měl mít v kontaktech uloženo nouzové číslo na zavolání pořadatele, musí být zapnutý, nesmí skrývat při volání své číslo a musí mít dobité baterie schopné provozu i s případným voláním po celou dobu závodu.

  • Osobní šálek nebo pohár s minimálním obsahem 15cl (nahrazení lahví není přípustné) – na občerstveních mnoha závodů v horách často nedostanete pití v kelímcích pořadatele kvůli ochraně přírody, aby nedocházelo k odhazování těchto kelímků

  • Zásoba vody minimálně 1 litr – na některých závodech je povinnost mít i větší množství např. 1.5 nebo 2 litry

  • Dvě čelovky v dobrém stavu s náhradními bateriemi – alespoň tu první mějte skutečně kvalitní, spolehlivou a s vyšší svítivostí, určitě to oceníte – výběr je dnes již dost široký a slušná čelovka se dá pořídit od ceny cca 1000,-Kč výše (ta současná horní hranice pro běžeckou čelovku je popsána v článku o PETZL NAO)

  • Termo fólie s rozměrem minimálně 1.4x2m

  • Píšťalka – doporučuji na šňůrku na krk nebo tak, abyste byli schopni použít i v případě pádu a úrazu (některé pingly jsou již píšťalkou vybaveny například na hrudním upínacím pásu)

  • Pružný obvaz nebo tejpovací páska (minimálně 100 cm x 6 cm),

  • Rezervní jídlo – Berte si opravdu jen to, co jste si jistí, že dokážete po cestě sníst. Je zbytečné jídlo tahat jako zátěž navíc. Vyzkoušejte si to při jiných dlouhých bězích alespoň nad 50km. Žaludek se při hodně dlouhém běhu i volném chová dost jinak než třeba při maratonu.

  • Bunda s kapucí vodotěsná s nepromokavostí minimálně 10000mm vodního sloupce (Podle mého názoru má smysl uvažovat o bundě jen pokud má hodnotu nepromokavosti alespoň 20000mm) a s prodyšností doporučenou na hodnotu RET (odpor materiálu proti permanentnímu odpařování) nižší než 13 (toto je poměrně vysoká hodnota a většina opravdu kvalitních materiálů má dnes již tyto hodnoty RET výrazně nižší – doporučuji hodnotu alespoň <6), bunda by měla být s membránou (GORE-TEX nebo podobné – dnes již existují velmi kvalitní se stejnými nebo lepšími parametry jako Gore-Tex, které jsou však často mnohem lehčí), která bude odolná špatnému počasí v horách. POZOR – na některých závodech striktně trvají na třívrstvé variantě bundy. Pokud tedy budete pořizovat něco nového, raději pořiďte nějakou takovou. U bund tohoto typu je obrovský rozdíl v hmotnosti a sbalitelnosti bundy. Preferujte samozřejmě bundy nižších hmotností, které jde sbalit do malého balíčku. Ne vždy tu bundu budete muset mít na sobě a prostor běžeckých pinglů není většinou neomezený.

    Event Spektr Smock sbalený

    Event Spektr Smock sbalený

    Hmotnost špičkových běžeckých třívrstvých bund s top parametry se dnes pohybuje kolem 200g. A ještě jedno mé subjektivní doporučení. Já preferuji bundy přes hlavu před plně rozpínatelnými. Pokud se vám na trati rozbije zip u plně rozpínací bundy, jste vyřízení. U bundy přes hlavu pomůže i jeden nebo dva spínací špendlíky. Některé bundy jsou pak zcela bez zipu, jen na poutka případně suchý zip. Já používám bundu od firmy Montane Event Spektr Smock.

  • Dlouhé běžecké kalhoty nebo dlouhé elasťáky nebo kombinace ¾ kalhot a podkolenek, které pokrývají celé nohy,

  • Navíc triko s dlouhým rukávem (typ střední vrstva – ne bavlna – s minimální hmotností 180 g (pro mužskou velikost M), nebo kombinace trika s dlouhým rukávem základní/střední vrstva (ne bavlna) s minimální hmotností 110g (pro mužskou velikost M) a větrovka* s DWR ochranou (Durable Water Repellent)

  • Čepice nebo šátek

  • Teplá čepice

  • Teplé a nepromokavé rukavice

  • Nepromokavé kalhoty pro možnost obléknout přes běžné kalhoty – Stejně jako u bundy již dnes existují převlekové kalhoty z velmi lehkých tkanin, které se dají sbalit do balíčku velikosti jablka. Poohlédněte se po takových. Určitě to oceníte.

* Větrovka nenahrazuje povinnou nepromokavou bundu s kapucí

Speciality v povinné výbavě

Na některých ultratrailech především ve Španělsku je kromě čelovky nebo čelovek zařazeno do povinné výbavy i červené světlo vzadu. Jinde je uvedena povinnost mít alespoň reflexní prvky na oblečení.

Na jednom ultratrailu v Chorvatsku je vyžadován v povinné výbavě pytel na odpadky a docela obsáhlá lékárnička včetně různých typů obvazů a obinadel a antiseptického roztoku.

Nepovinné, ale doporučuji

  • Na většině ultratrailů jsou povoleny hole. Pokud se zrovna necítíte na to, dělat konkurenci Kilianovi nebo Emelii Forsberg či Nurii Pica, určitě si je vemte. I když je třeba část trasy jen ponesete v rukách nebo v pinglu, jinde vám pomohou tak, že těch pár deka navíc se vyplatí. Trochu o holích najdete v tomto článku o běžeckých holích.

  • Vezměte si sebou pár tobolek prostředku zvaného Imodium. Pokud vás při závodě překvapí střevní problém, účinkuje rychle a spolehlivě.

  • Především pánové, kteří mají nepěkné zkušenosti s tak zvaným „vlkem“, ale i ti, kdo to ještě nezažili, použijte před závodem a případně vezměte i sebou, nebo si pošlete na trať mast jménem Pityol od Zentivy. Při akci trvající často více než 24 hodin vám to může zachránit dobrý pocit ze závodu.

  • Na závody v létě v horách (Alpy, Pyreneje) použijte před závodem nebo si opět pošlete i na trať ochranný krém proti slunci. Faktor 30 je úplné minimum, ideální je 50+. Stačí použít na ta nejvíce exponovaná místa, jako jsou krk, obličej, uši, ramena (máte li jen tílko). Na těch vršcích přijdete k spáleninám, ani nevíte jak.

  • Kupte si a vezměte si sebou solné tablety se směsí minerálů (Endurolyte, AC Salts, SaltStick, Anticramp a podobně). Pro ultratrail v horách s extrémními převýšeními a vzdáleností nad 100km se nikdy nedokážete potřebnými minerály předzásobit. Jejich ztráta pocením je tak enormní, že bez jejich doplnění během závodu riskujete problémy nebo i nedokončení závodu.

  • Jistě se najde dost těch, kteří mi následující doporučení budou mít za zlé a nebudou se mnou souhlasit. Já ale přesto doporučuji vzít si sebou pár tabletek proti bolesti (například Ibalgin nebo Voltaren). Nechci nabádat k jejich zneužívání nebo použití při prvním příznaku bolesti. Těch si při ultratrailech užijete tolik, že byste ty prášky museli jíst po hrstech. 8-) Ale někdy v nouzi vám tabletka, dvě mohou pomoci překonat nejhorší problém a třeba i dokončit jinak ztracený závod.

  • Určitě doporučuji si vzít do kapsy nebo pinglu nějaká Eura. Nikdy nevíte, co se může přihodit, jestli nebudete muset někde předčasně ukončit závod a pořadatel nebude k dispozici. S těmi pár Eury v kapse máte větší šanci, že se dostanete do cíle a do hotelu, případně si koupíte nějaké občerstvení.

A samozřejmě to vše musíte do něčeho dát. Běžecké pingly se dají v zásadě rozdělit na dvě základní skupiny. Na tu, která používá camelbag na pití a druhou, kde se pití ukládá v lahvích. Zde skutečně hodně závisí na subjektivních preferencích, co komu více vyhovuje. Já preferuji pingly s lahvemi. Nejste li totiž top běžec, kterému na občerstvovačkách vymění komplet pingl i s čerstvě naplněným camelbagem, zabere vám doplnění pití do lahví na občerstvení asi méně času. Navíc máte možnost si do lahví dát různé druhy pití podle momentální chuti a potřeby. Jsou li kapsy na lahve na přední části popruhů, je jejich vyndání a pití jednoduché a za běhu vás neomezí.

Jak se připravuje Kilian na Ultra včetně toho, jak si balí svůj pingl (od 3:48) Ale stojí zato vidět celé.

O skutečně dobrých běžeckých pinglech jsem zde již psal v článku o ULTIMATE DIRECTION, ale udělat si trochu rozsáhlejší porovnání a představení různých značek a typů by dalo na samostatný článek. Třeba i na něj časem dojde. A co používám já ? Starší a větší Go Lite RUSH 15 a novější, menší a skoro pro vše dostatečný LAFUMA Ultratrail 3 (viz video)

Bude fajn, když se zde pod článkem v komentářích nebo ve fóru podělíte s pozitivními i negativními osobními zkušenostmi s materiálem nebo produkty, které používáte. Pomůže to jiným. Navíc jsem určitě na spoustu věcí zapomněl  8-)