LogoCZSA6bZačalo to chutí shromáždit na jednom místě něco z toho, co jsem v minulosti kolem běhu napsal a dál pokračovat a ukázat běžcům a běžkyním v Česku, že se dá zažít mnoho krásného při závodech v horách mimo naše hranice. V horách, jakými jsou v Evropě především Alpy a Pyreneje, kde převýšení, nadmořská výška, obtížnost terénu, sklony srázů na tratích jsou v jiných měřítkách a kde zážitky vyváží vše. Náklady, potřebu více si organizovat výjezd na závod než při závodech v Česku, únavu a snad i občasná možná zranění.

Při psaní jednoho článku jsem měl potřebu cosi zkonzultovat přímo s lidmi z International Skyrunning Federation (ISF) a korespondoval jsem s Lauri van Houten (Vice President, Executive Director). Z této korespondence vyplynul oboustranný zájem o vytvoření nové národní asociace Skyrunningu v Česku.

A tak se tedy stalo. S mou ženou Ankou, Míšou Mertovou a Honzou Havlíčkem jsme začali přípravné práce na založení této asociace a nyní je možné informovat, že tato asociace s názvem Czech Skyrunning Association (CZSA) bude v nejbližších dnech registrována Ministerstvem vnitra a máme příslib, že bude přijata za plnoprávného člena ISF na výročním zasedání při příležitosti European Skyrunning Championship v italském Canazei.

Jak si jistě můžete všimnout, změnila se struktura stránek tak, aby více odpovídala budoucímu účelu být oficiálními stránkami Czech Skyrunning Association, abyste zde mohli snadno nalézt nyní i v budoucnu všechny důležité a mnoho zajímavých informací týkajících se především Skyrunningu v Česku i ve světě.

Mount-Blanc Marathon

Mount-Blanc Marathon

Chceme zde informovat nejen o budoucích závodech, výsledcích uskutečněných, ale samozřejmě i o dalším. Měly by se zde objevovat články s reportážemi ze závodů, překlady zajímavostí z mnoha zahraničních webů, zkušenosti, možná něco jako recenze na vybavení pro Skyrunning, rady k tréninku nebo speciální přípravě pro tento specifický druh běhání. Najdete zde informace o činnosti CZSA, chystaných aktivitách. Budete si moci stáhnout dokumenty spojené s činností CZSA a ISF (stanovy, pravidla, přihlášky členství atd.)

Prvním velkým úkolem kromě vlastního založení CZSA je vytvoření reprezentačního týmu a organizace účasti na letošním mistrovství Evropy v Itálii. (European Skyrunning Championship – http://skyrunning.cz/2013/01/22/euroskyrunningchampionship2013/). Jak nám, tak i ISF je jasné, že nemá cenu mít asociaci, pokud nejsou závodníci. My si myslíme, že závodníci zde v Česku s velmi dobrým potenciálem pro úspěchy v Sky závodech jsou a není jich, myslím, málo. Vždyť již v minulosti výborných výsledků dosáhli například Anna Straková (dříve Pichrtová), Robert Krupička, Iva Milesová, Michaela Mertová, Honza Havlíček, Pavel Brýdl.

Letos je navíc European Skyrunning Championship rozšířen o další distanci a k závodu Vertical Kilometer a Sky Race přibyl poprvé na mistrovství i Ultra Sky a v Skyrunner World Series je poprvé zařazen Ultra Sky s distancí přes 100 mil. Tím se otevřelo pole i pro jiný typ závodníků. Jen výjimky typu Kiliana Jorneta nebo Emelie Forsberg umí zaběhnout špičkově všechny disciplíny.

Právě tým pro Ultra Sky se již dnes začíná velmi jasně profilovat (chybí k dnešnímu dni pouze druhá žena do týmu) a věřím, že pokud se sejde zdraví a dobrá pohoda, výsledek tohoto týmu by vůbec nemusel být v evropské konkurenci špatný. Stejně tak věřím, že i pro tým na VK a Sky Race se podaří získat kvalitní závodníky se zkušenostmi z těžkých horských běhů, kteří podají v Canazei dobrý výkon a zabojují při první historické účasti českého týmu na European Skyrunning Championship.

ZegamaTratAtmosferaV další fázích však nechceme zůstat jen u podpory reprezentace a zajištění účasti na vrcholných akcích v Evropě. Chceme pro tento sport přitáhnout i ty, kdo třeba zatím jen vnitřně tuší, že toto je ono, že toto je to, co by je mohlo bavit, jen se tím směrem zatím nevydali, ať již z jakýchkoli důvodů.

Často stačí jen malé pošťouchnutí, třeba jen malá pomoc s organizací výjezdu na takový závod. Myslíme si rovněž, že tím jak vznikne časem v Česku širší komunita příznivců Skyrunningu s možností získávat informace a kontakty na jednom místě, bude snazší dát dohromady skupiny běžců a běžkyň, které se domluví pro konkrétní závody a společnou organizací takového výjezdu minimalizují své náklady.

Budeme chtít a budeme se snažit členům asociace pomoci na této cestě.