ISFlogoInternational Skyrunning Federation (ISF) oznámila dvě nové zprávy. První je, že Mistrovství světa v Skyrunning (Skyrunning World Championships) v roce 2014 budou poprvé zahrnovat i ultra distanci a druhou je, že toto mistrovství se bude konat na konci června 2014 v Chamonix, jistým způsobem ikoně horského běhu.

Mistrovství se bude konat ve třech disciplínách (distancích):

  • VERTICAL KILOMETER® – noční závod s 1000m vertikálního stoupání

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

Trasa Mont Blanc Vertical Kilometer

MontBlancVK2

Z trasy Mont Blanc VK

 

  • Mont-Blanc Marathon – 42 km trať bude startovat v Chamonix a končit v nadmořské výšce 2016m. Celkové pozitivní stoupání bude 2511m a 1490m klesání. Tato krásná trať bude nabízet jedny z nejnádhernějších scenérií masivu Mont Blanc.

MontBlancMarathon1

Mont-Blanc Marathon

Mont-Blanc Marathon

Mont-Blanc Marathon

Mont-Blanc Marathon

Mont-Blanc Marathon

  • Mont-Blanc 80km – exkluzivní, letos bude představena nová ultra trať s náročnými 6000m vertikálního stoupání podél hřebenů, přes sněhová pole, přecházející na území Švýcarska a zahrnující traversy ledovců. Start bude opět v Chamonix.

80km du Mont-Blanc

80km du Mont-Blanc

Závody budou otevřeny pro jednotlivce i týmy. V sázce budou jak jednotlivé tituly světových šampionů v každé disciplíně, tak i tituly za kombinaci na základě nejlepších výsledků dvou ze tří závodů. Klasifikace zemí bude vyhodnocena podle nejlepších výsledků tří mužů a jedné ženy ve všech třech disciplínách.

Skyrunning World Championships se konají každé čtyři roky a v roce 2014 bude mistrovství konáno podruhé od oficiálního založení ISF v roce 2008 a poprvé v ultra distanci.

První mistrovství světa se konalo v Itálii v roce 2010, vítězové jednotlivých titulů byli Urban Zemmer (Itálie) a Laetitia Roux (Francie) – Vertical Kilometer®; Kilian Jornet (Španělsko) a Laetitia Roux (Francie) – SkyMarathon®, tituly za kombinaci získali Nicola Golinelli (Itálie) a Laetitia Roux (Francie). Soutěž zemí vyhrála Itálie, následovalo Španělsko a Francie. Celkem bylo klasifikováno 13 národů.

Organizace Skyrunning World Championships 2014 byla svěřena zkušenému a vysoce kompetentnímu místnímu organizátoru (Club des Sport de Chamonix), které organizuje a řídí po celý rok velké mezinárodní sportovní události.

Marino Giacometti, ISF President toto komentoval: „Jsme hrdí na to, že můžeme představit mistrovství světa v Chamonix s podporou Club des Sport. Jsme si jisti, že akce bude perfektní přehlídkou skyrunningu a přitáhne nejlepší sportovce světa pro silnou konkurenci. „

V letošním roce 2013, je Vertical Kilometer® (Mont Blanc) a Mont-Blanc Marathon zařazen poprvé v Skyrunner® World Series kalendáři a dává se tak příležitost shromáždit zde top světové běžce a tisíce dalších účastníků pro představu toho, co má přijít v roce 2014.

Program, přesné trasy a další podrobnosti k mistrovství budou zveřejněny později.

Přihlásit se k některému z těchto závodů již letos a ochutnat, co bude čekat účastníky mistrovství v roce 2014 můžete na http://www.montblancmarathon.net

V článku použity informace z webu www.skyrunning.com